Clubhistoriek

In den beginne...

6 februari 1953 wordt onze club gesticht als TTC Herleving.
Louis Ost, lokaalhouder van het  café in de Burgemeester Potiaulaan, kwam met dit initiatief. Naar verluidt zat er slechts 2 uur tussen zijn voorstel (aan enkele oud-spelers) en de stichting van de club. Naast Louis maken ook A. Kindermans, Gilbert Cornelis, Vic Boudoncq en Constant Vermeulen deel uit van het bestuur.

Het motto luidde: "Niet verder springen dan de stok lang is", waardoor vooral vriendenwedstrijden werden gespeeld. Deze zorgden voor bekendheid binnen en buiten Sint-Gillis en daarbij volgend een 30-tal spelers.

De toetreding tot de Koninklijke Belgische Tafeltennisbond en het inrichten van een internationaal tornooi zette TTC Herleving op de kaart. Hierdoor week men ook meerdere malen uit naar zaal Het Gildenhuis in de Otterstraat te Sint-Gillis. Nog later zou het Kloksken aan 't Keur het tornooi locatie geven.

De spelers maakten geen onuitwisbare indruk: TTC Herleving sloot hun eerste (!) competitiejaar af met de kampioenstitel in derde provinciale. Dat was nog klein bier, vergeleken met de Belgisch kampioenentitels die ze meebrachten:
- Marcella Van Hove in het enkel- én dubbelspel (1965)
- Narijke Ost  in het dubbelspel miniemen (1965)
- Danny Vermeulen in het dubbelspel mix cadetten (1968).

Nog enkele fanionspelers van de eerste jaren waren Gilbert Cornelis en Marcel De Bruyn. Ook Roger Tecqmenne, Hector Inzé, Emiel Weyn, Rudy Dossche en Albert Van Dievoort vervoegden de ploeg. Mede hierdoor organiseerde toenmalig secretaris Constant Vermeulen het 'Kampioenschap van Dender- en Waasland' in Sint-Gillis. Hij werd later ook provinciaal voorzitter van de sportbond.

De jonge Zwambers

In 1971 nam TTC Herleving de club "De jonge Zwambers" uit Lebbeke over, waardoor zaal 'Het Zwambershof' ook één van de speellocaties werd. De club treedt dan aan met 4 ploegen, verspreid over de 4 provinciale afdelingen. Inzé en Weyn (beiden C0) transfereerden na dat seizoen naar TTC Temse voor elk 4 000 Belgische Frank.

De zoektocht naar voldoende trainings- en wedstrijdfaciliteiten werd echter een constante zorg voor de club. Zo werd in 1973 getraind in zaal Casino aan de Sint-Jorisgilde in Dendermonde en werd het VTI de locatie voor het 20e Internationale tornooi in 1975.

Vanaf het seizoen '75-'76 wijkt de club door uitstel van de afwerking van de sporthal uit naar zaal 'Edelweiss' in Lebbeke. Daar kan men een vijftal tafels neerpoten, waardoor de club alsnog provinciaal het hoofd boven water kan houden. Vooral de veteranen Roger Tecqmenne, Guido Ring, Marcel De Bruyn, Pierre Verhelst, Constant Vermeulen, Valeri Boudoncq en Rudy Dossche houden stand. Hun groep wordt al snel aangesterkt door de broers Jean en Bob Boudou, Hubert Van Langenhove, Detlef Steiger en Guy Van Malderen.

Nog in dat jaar behoorden Danny Vermeulen (zoon van Constant), Marcel Marievoet en Hedwig Amelinckx (huidig secretaris Provinciaal Comité) tot de A-ploeg. Intussen traden ook de dames aan in competitie... Nadia Tecqmenne (dochter van Roger), zou samen met Linda en Greta Van Langenhove in 1980 promoveren naar nationale afdeling. Ook Carine Van den Steen, Francine De Lannoy, Nicole Semal en Rita Vanderstraeten maakten deel uit van dat team.

De opening van de sporthal kwam dus ook voor Herleving als geroepen. Ze kregen het zaaltje boven de kantine en noemden dat hun 'B-lokaal'. Ook mindervaliden vonden hun weg ernaartoe en in deze sector kreeg de club een (inter)nationale uitstraling. Koptrekker Eddy De Meester leidde dat als voorzitter in goeie banen.

Fusie met TTC Ros Beiaard

Enkele jaren later verloor de vereniging aan kracht en zocht het naar samenwerkingsverband met club uit de streek. Zo kruiste in 1996 TTC Ros Beiaard uit Grembergen hun pad en kwam men overeen om over te gaan tot een fusie. Eddy De Meester en Roger Tecqmenne deelden hierbij even het voorzitterschap, tot Eddy uitweek naar TTC Zele.

Voorzitter Roger stuurde aan op een vertrek naar een andere, nieuwe locatie en die vond hij in het tenniscentrum van Lebbeke, nabij de Lange Minnestraat. Hierdoor werd de naam van de club ook veranderd naar TTC Hof ter Burst Lebbeke.

TTC Hof ter Burst Lebbeke

Nog maar sindsdien heeft de club dus zijn naam verkregen. Al sinds het jaar 2000 zag Roger Tecqmenne een goede gezel in Emiel Van Biesen, Marcel De Bruyn en Patrick Van der Plas. In 2015 gaf Roger de fakkel als voorzitter door aan Marcel Vanhoren, hijzelf werd ere-voorzitter van de club.

Intussen werd Patrick Van der Plas een niet weg te denken steunpilaar van de club. Jaar en dag zette hij zich in voor alles wat de club en het dagelijks bestuur inhield. Als C-speler in zowel Sporta- als VTTL-verbond is hij nog altijd één van de beste spelers die de club kent. De absolute koptrekker is immers wel jeugdproduct Ken Waegeman. Hij slaagde er als tweede uit de geschiedenis van de club (in de voetsporen van Marcel De Bruyne) in om een B-klassement te bereiken (B0). Tegenwoordig is hij ook actief als trainer van de competitiespelers bij TTC HTB Lebbeke van zowel volwassenen als jeugd.

De club staat garant in de regio als een warme, aangename groep vrienden.