Het Laatste Nieuws

Tafeltennisclub Hof ter Burst vindt onderdak in H.Kruiskerk: “Vleermuis is onze vaste supporter”

Er is een oplossing voor de huisvestingsproblemen van tafeltennisclub Hof ter Burst. De pingpongtafels staan voortaan opgesteld in de H.Kruiskerk in de Lange Minnestraat. “We hadden 25 jaar lang al een aparte locatie, maar deze is nog specialer”, zegt voorzitter Koen Roggeman. “We gaan hier alleszins een gezegende toekomst tegemoet.”

Een kwarteeuw lang verzamelden de leden van de Lebbeekse tafeltennisclub op de site van tennisclub Hof ter Burst. Elke dag konden ze daar ‘pingpong’ spelen. De vereniging groeide en er kwam zelfs een jeugdwerking bij, die ondertussen een kwart van de werking uitmaakt. Maar dan kwam vorig jaar het onverbiddelijke verdict van de Vlaamse Tafeltennis Liga (VTTL): “Er waren al een tijdje opmerkingen over de accommodatie van onze club”, zegt voorzitter Koen Roggeman. “De locatie was te klein, het plafond te laag. Zo kon die niet meer voldoen aan de normen die opgelegd worden om aan competitie te doen. De Bond kijkt daar nauwlettend op toe. Eind 2022 kregen we te horen dat we in 2023 geen competitie meer zouden kunnen ontvangen. En dus moest er dringend nagedacht worden over een oplossing.”

Win-win

De tafeltennissers vroegen het gemeentebestuur om hulp in de zoektocht naar een mogelijke nieuwe locatie. “De piste van de H.Kruis aan de Lange Minnestraat kwam snel ter sprake”, zegt schepen van sport Raf De Wolf (N-VA), die het idee van deze locatie opperde. “Buurtcomité LabGods is hier volop aan een herbestemmingstraject bezig en het is goed dat meer verenigingen gebruikmaken van de kerk, om meer beweging in het gebouw te krijgen. De verhuis van de tafeltennisclub is dan ook een win-win voor alle partijen.”

Dat vond ook de tafeltennisclub zelf. “En ook van de VTTL, die zelfs kwam controleren met een lichtmeter, kregen we groen licht”, zegt Roggeman. “En dus staan de pingpongtafels nu opgesteld in de middenbeuk van de kerk, onder toeziend oog van Jezus, die er nog aan een gigantisch kruis hangt. Te zwaar om naar beneden te halen. We kunnen hier meteen bidden op een mooie resultaten en een sacraal jaar. We gaan alleszins een gezegende toekomst tegemoet (lacht).”

Speciaal

De Lebbeekse leden zijn het ondertussen gewoon om tafeltennis te spelen in het decor van een kerk. “Ze zijn zelfs enthousiast dat we een goede nieuwe thuis gevonden hebben en dat bevordert het spelplezier”, zegt Roggeman. “Ontvangen we hier competitieploegen, dan kijken sommigen wel eens raar op. Maar we stonden in het wereldje altijd al gekend als de club met de aparte locatie bij Hof ter Burst. Nu is het nog wat specialer geworden, maar dat went.”

De Tafeltennisclub kocht meteen ook nieuwe tafels voor de verhuis. De oude hadden hun beste tijd gehad. “We beginnen dus helemaal met een propere lei”, klinkt het. “We trainen hier twee keer per week en dan is er ook nog jeugdtraining. Ook competitiewedstrijden zijn twee dagen in de week voorzien. En als het laat wordt, zien we hier vaak de vleermuis die in de kerktoren woont rondfladderen. Ze is ondertussen ons mascotte geworden en we zien ze als onze vaste supporter.”


Het Nieuwsblad

Tafeltennisclub speelt vanaf nu in ontwijde kerk: "We hebben hier zelfs een vleermuis als supporter"

LEBBEKE - 

Tafeltennisclub Hof ter Burst heeft een nieuw onderkomen. Voortaan worden de balletjes geslagen in de ontwijde kerk van het Heilig Kruis in de Lebbeekse Lange Minnestraat. “We kunnen hier dubbel zoveel tafels opstellen als voordien”, zegt voorzitter Koen Roggeman blij.

Bij het 25-jarige jubileum van tafeltennisclub Hof ter Burst kwam het pijnpunt naar boven: de vereniging moest op zoek naar een nieuwe accommodatie. “Vanuit de federatie lieten ze ons weten dat de zaal bij tennisclub Hof ter Burst niet meer voldeed om competitie te spelen”, zegt voorzitter Koen Roggeman.

“De plafonds waren er te laag, er was te veel stof dat kon ingeademd worden en de verwarmingsinstallatie met blazers bleek ook niet ideaal. Daarnaast lekte er water binnen. De bond liet ons weten dat we in 2023 geen competitie meer mochten spelen in die zaal.”

En dus ging de club op zoek naar een alternatief. “We hadden een onderhoud met schepen Raf De Wolf (N-VA) en sportfunctionaris Marnix Van Cauter. Er bleek niet onmiddellijk een zaal beschikbaar. Op termijn mogelijk wel, na de bouw van de polyvalente zaal op het Konkelgoed, maar niemand die weet wanneer die er effectief zal staan”, zegt de voorzitter nog. “Toch gaf de schepen me de tip om eens contact op te nemen met de mensen van de kerk in de Lange Minnestraat.” (Lees verder onder de foto)

Dat bleek de oplossing te zijn. “We vonden elkaar snel en in augustus hebben we alles verhuisd”, luidt het enthousiast. “Ondertussen is de competitie gestart en kunnen we zeggen dat het ons hier heel hard bevalt”, zegt de voorzitter. “We kunnen dubbel zoveel tafels zetten als in de vorige locatie, namelijk twaalf. Onze vijftig leden kunnen dus veel comfortabeler trainen. Bovendien is de toegang makkelijker te vinden dan bij het tenniscentrum en dat werkt dus drempelverlagend.”

Hoge plafonds

“Daarnaast kunnen we ook een bar uitbaten, wat voor extra inkomsten zorgt”, aldus nog Roggeman. “Het is speciaal om in een kerk tafeltennis te spelen, maar het is hier heel licht en de plafonds zijn zeer hoog. Tot er een nieuwe accommodatie gebouwd wordt, willen we hier dus zeker blijven. En we hebben een vleermuis als supporter.”

Bij tafeltennisclub Hof ter Burst trainen ze maandag en woensdag

Dinsdag, vrijdag en zaterdag wordt er competitie gespeeld.


Radio 2